Alla inlägg under augusti 2011

Av Birgitta - 20 augusti 2011 10:02

Jag tycker att champagne - eller bara ett enkelt mousserande vin - kan vara riktigt gott. Men jag börjar misstänka att det hör till en av de saker som jag ska undvika.

Vi hade våra golfspelande vänner här på middag hos oss i går kväll - och inledde med ett glas bubblande vin. Och nu sitter jag här och har så ont, så ont. Inget annat av det vi bjöd på är sådant som jag brukar reagera på.

Vi inledde med en enkel skagenröra på rågbröd, sedan blev det helstekt fläskfile med en god potatissallad (lite ljummen med rödlök och babyspenat) och slutligen en god citronpaj (inte den med maräng...). Inga konstigheter - bara väldigt gott.


Trist bara att vakna dagen efter en trevlig kväll med jobbiga smärtor i underlivet. Nu har jag tagit en Citodon, den har ju visat sig pålitlig när det gäller att dämpa smärtor. Och innan smärtan har lagt sig tänker jag inte göra något överhuvudtaget - mer än läsa tidningen och spela spel på datorn.....


Vet inte om jag blivit klok, eller uppgiven, men för bara ett halvår sedan skulle jag inte låtit smärta på den här nivån hindra mig från att göra något. Jag ligger väl på en nivå 4/5 just nu. Då krävdes det minst en åtta innan jag gav upp.

Kanske var det så att jag under så många år hade ont JÄMT. Det hade blivit en del av mitt liv, av min identitet. Jag hade glömt hur det var att INTE ha ont.

Nu har jag turen (lyckan) att uppleva smärtfria dagar - och då känns smärtan jobbigare när den dyker upp.

Och jag har blivit stärkt i min övertygelse om att smärta i möjligaste mån skall dämpas, elimineras.

Fick ett mail för några dagar sedan från en ung kvinna som skrev att hennes urolog - via cystoskopi - konstaterat inflammation i urinrör och urinblåsa men att 'det nog skulle gå över av sig själv - och hon skulle 'stå ut' tills dess'!!!!

Och hon hade riktigt ont!!   Hur i hela friden kan en läkare bete sig så???? Har man inte missat sin uppgift då??


Jag är ingen bra blom-människa. Har inte en massa vackra blommor på tomten men lyckades till middagen i går fixa en liten bukett som jag blev riktigt stolt över. Vi har ju en buske med höstsyréner som blommar för fullt. Vanliga syrener ramlar ju ihop ganska fort och jag trodde nog att denna skulle göra likadant - men icke. Den står än. Jag satte ihop en sådan blomklase med några rosa saker som jag har på en annan buske + en massa ormbunkar. Ormbunkarna har skrumpnat ihop - men resten står fint:

 

ANNONS
Av Birgitta - 18 augusti 2011 22:01

Idag har det varit helt underbart golfväder - och jag har tillbringat hela dagen inomhus med att måla väggar. Alla lister, tak, fönster & golv plus takbjälkar är nu vita och fina, och idag var det väggarnas tur. Den gamla färgen var någon variant av smutsbeige - som dessutom målades för ca 30 år sedan, och alla lister + taket var i obehandlat trä. Nu var jag så trött på detta beiga, så det var liksom dags att göra något.  Jag hann måla två varv idag - men det räcker inte - väggen är fortfarande alldeles flammig.

Lite enahanda - men jag brukar lyssna på årets sommarprogram via PC´n. Det är sällan man hinner (eller kommer ihåg) när dom sänds och det är toppen att kunna plocka fram dom när man har tid. Idag blev det Barbro Osher och Johan Wester, plus halva Knausland.

Det är vårt lilla sovrum här i stugan utanför Rättvik det handlar om.  M har en uppgift - att bygga någon form av sänggavel, som jag tänkt måla i en svagt grågrön nyans. Väggarna blir helt vita - det jag funderar på är om jag ska måla väggen bakom gaveln i samma grågröna också, eller om den ska bli helt vit.

Får fundera på det.....


Jag är lite bekymrad över mitt ena ben. På utflykten till klipporna förra helgen (när min dotter plumsade i med kläder på...) kanade jag också på klipporna - i någon konstig vinkel - så jag fick ett stort sår mitt på frambenet. Och det vill inte riktigt läka. Och värker fortfarande. Kanske dags gå till Vårdcentralen i morgon och visa upp det hela. Dom lär ha dunderplåster att sätta på (enligt min vän distriktssköterskan i Skellefteå).


Alltid är det något........


Men uretriten - den sover!!ANNONS
Av Birgitta - 17 augusti 2011 06:15

Vaknade vid 4:30-tiden. Utan den minsta tillstymmelse till smärta eller trängningar. Har bara varit uppe en gång så det har varit en bra natt. Men - jag hade drömt en konstig dröm så jag vaknade med en olustig känsla i kroppen.

När jag inte kunnat somna om på en timme då gav jag upp försöken, tog på min röda morgonrock, startade kaffebryggaren och satte mig vid PC´n.


Igår eftermiddag plockade jag av de stackars svarta vinbär som var kvar på min enda buske efter att barnbarnen smaskat i sig det dom ville ha. Fick ihop en liter och det blev i alla fall tre små byttor med gelé.

I år är det fullt med rönnbär - förra året fanns där inte en endaste klase - så det börjar snart bli dags plocka av en del och fixa lite rönnbärsgelé också. Det är så gott!!

Och min höstsyrén blommar med stora vackra klasar.


Känns nästan som höst - grått är det också utanför fönstret - men det är ju bara augusti ännu...... Jag vägrar ge upp sommaren - det måste bli några varma, vackra dagar innan vi går in i mörkret igen.


På forumet har några skrivit och berättat att dom mår så mycket bättre när det är varmt och skönt. Jag önskar verkligen att jag kunde hålla med dom, men tyvärr har jag inte märkt några sådana tendenser. Jag reser ju en gång om året till våra vänner i Houston - och där brukar det vara rejält varmt - men jag får mina skov där också.....

Den är märklig - denna uretrit!! Väldigt individuell.


Nu ska jag måla mina golvlister - för sista gången hoppas jag. Jag hann med både grundmålningen och ett första lager riktig färg i går. Vita och fina bli dom.


    

    

Av Birgitta - 16 augusti 2011 09:06

Ett av mina stora fel (eller en mina mina tillgångar - det beror på hur man ser det) är att allt ska gå så fort. Stanna till och tänka efter är inte min grej. Full fart framåt är vad som gäller - och ibland går det helt enkelt lite FÖR fort - och ibland (fast inte alltid) blir det lite fel.

Och någon gång då och då innebär denna fart att jag måste göra en liten pudel - eller i alla fall en halvpudel.

En sådan gång är det nu:

Det var inte meningen att ni skulle springa iväg och tömma butikerna på all gurkmeja ni kunde hitta.


Det är väl med gurkmeja precis som med en del andra medel som ni har skrivit till mig om: det fungerar för en del - och inte för andra. Och man måste testa sig fram försiktigt, så att man inte råkar ut för någon tråkig biverkan.

Jag köpte faktiskt en burk igår - men jag mår så bra just nu så jag har inte haft anledning testa det än.

Har ägnat även denna dag åt att måla lister - denna gång golvlister som M envisades med att 'sprätta bort' från där dom satt och sedan har jag slipat, grundat och målat en första gång. Utomhus. Det har varit en perfekt dag för att måla. Grävskopan som lägger ner rör dundrar fortfarande, men allt längre bort från vårt hus så idag kunde jag njuta av att stå ute och pyssla med mina golvlister.

I morgon blir det golf igen - denna gång på Sollerön...... Jag håller alla tummar jag har att regnet dom hotar med ska hålla sig borta.

 Av Birgitta - 15 augusti 2011 12:16

Kan inte låta bli att så snabbt som möjligt dela med mig av lite ny kunskap.....


Har fått ett mail från en kvinna som berättar att gurkmeja lindrar hennes uretrit - och tydligen är gurkmeja effektivt mot en del andra saker också. Låter himla intressant.

Här är några länkar med lite mer info:

http://www.aftonbladet.se/halsa/cancer/article10753100.ab
http://www.nyfikenvital.org/?q=node/147

Jag kommer att handla hem gurkmeja redan idag - och äta curry lite oftare....

Av Birgitta - 15 augusti 2011 08:48

Mitt i eländet hittar man små ljuskorn. Jag kanske blir lite tjatig, men när man hittar något bra så vill man dela med sig av det.

Min läkare skrev ju ut smärtlindraren Tradolan åt mig - för många år sedan - och i början tyckte jag nog det gjorde nytta. Jag vet inte om den nyttan var önskedrömmar  - eller om jag blev för van vid det - för efter en tid märkte jag ingen nytta alls. Åt ändå - hade inget alternativ - men för ca 1½ år sedan slutade jag helt. Och sedan dess har jag genomlidit mina uretritsmärtor helt utan smärtlindring.  Jag tål ganska mycket smärta - men inte hur mycket som helst - så ibland har det varit riktigt jobbigt innan skovet har dämpat sig.

Men - nu har jag alltså hittat Citodon. Eller snarare: M sa åt mig att ta av hans Citodon som han fått för sina ryggsmärtor. Han såg ju hur ont jag hade. Hur jag gick dubbelvikt av smärta och stönade mig fram genom uretritskoven. Till slut följde jag hans råd. Och - tjohopp - det fungerar!! Ingen inbillning denna gång. Smärtan sjunker undan. Sedan får jag ta till alla mina knep för att bli av med skovet - precis som vanligt - men så skönt att slippa hela dagar med smärta.

Har inte berättat för min läkare än. Hoppas Citodon fungerar ihop med alla andra piller jag petar i mig.......

Jag tar det ju bara när det verkligen behövs.  Är egentligen väldigt restriktiv med piller av alla de slag.


Idag ska jag måla lister. Får passa på med inomhusarbete när det ska regna. Den underbara tystnaden här i skogen utanför Rättvik är just nu borta. Det står en stor grävskopa precis utanför oss och bullrar. Någon som tänker bygga ett hus längre ut i skogen håller på att lägga ner rör för att dra fram kommunalt vatten och avlopp till sin tomt. Och det är en lång sträcka som ska grävas. Det kommer att bullra i några veckor nu......

 

Av Birgitta - 14 augusti 2011 08:19

Skogsvandringen igår blev oförglömlig. Vi hade fika med oss och vandrade ända ut till klipporna vid Siljan och satt där i solen, njöt av utsikten och åt goda bullar från Fricks konditori. Sedan fick min dotter för sig att bada sina små telningar - men det slutade med att hon själv fick bada ofrivilligt - med alla kläder på.....


Var på ett supertrevligt 60-års kalas igår kväll.

Men - jag undrar om det var något av det goda som trots allt jag skulle låtit bli att äta, för idag är det dags för minst en Citodon. Kanske behövs starkare doningar om den kraftiga smärta som just nu river i kroppen inte lugnar ner sig.

Det bjöds på så mycket god mat - men mycket av det som brukar höra till festmat hör ju numera också till sådant som jag bör undvika. Framförallt alla dom små entrérättterna. Det var proscutti, sill, lax. Jag hoppade över allt utom laxen - kanske dumt.... Dessutom hade dom till dessa smårätter en vansinnigt god potatisrätt, små färskpotatisar slungade i kapris. Åt flera sådana. Kanske är kapris för starkt för mitt urinrör???

Trist med detta smärtsamma uppvaknande efter en trevlig kväll.

Det är inte bara molvärk - det är ont, ont, ont.....


Jag är ju van - men blir ändå lite smådeppig när det sätter igång igen efter att jag haft några riktigt bra dagar. Eller - jag blir nog snarare arg på denna skit som aldrig verkar ta slut.....


Men - som sagt - gott och trevligt var det......


     Av Birgitta - 13 augusti 2011 07:55

Idag när jag drog undan gardinen från sovrumsfönstret möttes jag av en underbart klarblå himmel. Inte ett endaste moln så långt ögat kunde se. Jag har inte hunnit sticka ut näsan än så jag vet inte hur det är med värmen - antagligen fortfarande rätt kyligt, men om några timmar - om det blåa håller i sig - kommer det att bli en fantastisk dag - igen. Vi har haft turen att få en hel del sådana dagar här kring Siljan i sommar.

Annars fick vi igår den första lilla aningen av den annalkande hösten. Satt ute och åt fredagsmiddag - och så fort solen försvann blev det rått och fuktigt. Så det blev till att flytta in för efterrätten.

Sommaren är min favoritårstid - men hösten har sina tjusningar. Jag har ju skrivit många bloggar om mina svampplockningsturer - och nu börjar det bli dags för dom. Ska ta en liten tur i skogen här kring stugan idag. Tyvärr finns här nästan inga kantareller. Vet om ett litet, litet ställe där dom gula brukar finnas - fast dom senaste tio åren är det alltid någon annan som hittat dom före mig - och förra året hittade jag för första gången ett ställe med trattisar. Men dom kommer ju inte förrän senare.

Det som finns är blekgul taggsvamp, fårtickor - fast jag gillar inte dom - och massor med stora skäggiga taggsvampar, dom gråa. Och dom vill jag definitivt inte ha.  Den enda svamp som jag på allvar bruka leta efter här är blodriska. Den brukar det finnas gott om och den är god, tre-stjärnig precis som kantarell - men jobbig att rensa. Man blir så skitig - den 'blöder' en röd vätska när man bryter den, plus att den ofta är väldigt maskangripen.  Men god!! Så den är värd lite arbete.


Jag fortsätter att må hyfsat bra. Inte toppen - men uthärdligt. Fortfarande en massa toaspring på nätterna. Kommer jag någonsin att få sova en hel natt igen??? Det är så tröstlöst att vakna, om och om igen för att klämma ur sig några ynka droppar. Smärtan gjorde sig påmind igår, men bara på svag nivå. Mer som en irritation. Men den har gett sig av nu. Känner ingenting alls och det är så skönt, så skönt.


Så - nu när mitt kaffe är färdigbryggt ska jag fixa en liten macka, kolla nyheterna på nättidningarna, vänta  på att resten av familjen (M + ena dotterns familj) vaknar, och om några timmar blir det gummistövlar på - och vandring ut i skogen.

Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

250 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4
5
6 7
8
9
10
11
12
13 14
15 16 17 18
19
20 21
22
23
24
25
26 27 28
29 30
31
<<< Augusti 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv med Uretrit med Blogkeen
Följ Mitt liv med Uretrit med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se