Alla inlägg under juni 2011

Av Birgitta - 4 juni 2011 06:40

Mitt förra skov gick över utan hjälp av Betapred - och gårdagen blev en helt fantastisk dag.

Jag kunde göra en massa pyssel här hemma helt utan smärtor i underlivet. T ex putsa ALLA fönster, utsida, insida, mellansidor. Inte gjort på många år måste jag medge....

M ägnade sig åt att rensa sly (och det fanns det gott om), helt döda stora busksnår, alsly i massor. Och när han röjt med röjsågen var det mittt jobb att släpa bort skräpet.  Och t o m det gick som en dans.

Att det dessutom var helt underbart, fantastiskt sommarväder gjorde inte det hela sämre.

Plus att min ena dotter med sin familj har kommit hit, och den andra kommer idag.

Livet leker just nu!


Igår kom det ett mail som ytterligare stärkte mig i min övertygelse om att  kvinnors problem i urinvägarna är gravt underskattat, att kunskapen är i princip obefintlig inom allmänvården (och ibland även inom specialistvården) och att de smärtor och problem många drabbas av inte tas på allvar.

Här kommer ett utdrag ur mailet (jag lägger ut hennes egna ord):


Mina besvär fortsatte.

Tillslut gick jag in i väggen i december -10 och blev sjukskriven då jag inte sovit en hel natt på 9 år.

Jag har tjatat om att det känns bakteriellt för alla läkare som jag träffat men ingen har tagit mig på allvar.

I december -10 fick jag pressa min företagsläkare att skicka remiss till en infektions klinik på Huddinge.

I slutet av januari -11 fick jag äntligen träffa en (kvinnlig) läkare som lyssnade på mig. Hon sa att "det låter konstigt det du beskriver, men säger du att det är så, - så är det så." Och tog en utökad urinodling på mig.

 

Efter en vecka kunde en bakterie som heter "Actinomyces Turicensis" synas i odling! Den kan sätta sig kroniskt, man kan få den på sjukhus vid ingrepp, om man använt instrument t ex vid kirurgi. Så jag har alltså fått denna infektion via vården, antingen på Sophiahemmets urolog eller på Danderyd där jag födde min yngsta dotter.

 

Jag ska nu äta antibiotika i ett år och prognosen är god att jag ska bli bra.

 

Vill med detta berätta vad infektionsläkaren på Huddinge berättade för mig att "det kan behöva odlas både två och tre gånger innan man hittar bakterier. Och det finns bakterier som inte kommer fram förrns efter sex veckor." I vanliga fall ligger de två dygn.

Jag tipsade en vän till mig som också gått med svåra urologiska besvär i många år att be om en utökad odling. Efter fyra dygn kommer två olika bakterier fram!!

 

Detta måste ut så man som patient får veta vad man har rätt till att kräva när det gäller odlingar. Jag har skrivit till Socialstyrelsen om detta och Patientnämnden. Tipsa gärna om detta till de som hör av sig till dig, det kan ju vara fler som går i onödan med bakteriella infektioner som man inte vet om.

 

Hur det gått med uritriten?

Jag har med åren blivit bättre. Kan fortfarande ha värre perioder med täta trängningar och känsla av svullnad och svårare att kissa, men det har lugnat sig i styrka.

Det som har hjälpt mig var att jag fick installationer i blåsan med medicinen Elmiron, jag fick sondering med kortison samt sova med en dosa med "ström" för att avleda smärtorna.  (dvs TNS)

 

Jag har hört talas om att man inte hittar alla bakterier i en vanlig odling, men det här är första gången jag hör det så här konkret.

Ibland undrar jag varför läkarna så fort ger upp och säger att dom inget hittar och inget kan göra? Är det snålhet? Okunskap? Nonchalans? Ointresse? Oförmåga att förstå graden/allvaret i smärtan? Att vi är kvinnor??

Allt på en gång??

Upprörande är det i alla fall - och det måste gå att få en ändring på det.


I förrgår pratade jag med en journalist som ska skriva om kvinnors urinvägsproblem - och med lite fokus på uretrit - i tidningen M. Jag kommer att skicka denna information till henne. Hon måste ta med detta perspektiv också i sin artikel.


Elmiron - som kvinnan skriver om i mailet har jag inte hört talas om tidigare så det ska jag försöka ta reda på lite mer om.


Det här blev ett långt inlägg  -  men med ett viktigt innehåll.......


ANNONS
Av Birgitta - 2 juni 2011 07:34

I flera dagar har jag kvidit som en stungen gris, fullständigt övertygad om att jag nog måste stoppa i mig minst en dos Betapred - samtidigt som jag vill undvika det så länge som möjligt.

Men den lättnad som började skymta i går morse blev bara större och större under dagen och på kvällen mådde jag oförskämt bra igen. Natten har varit lugn, ett toa-besök, och när jag vaknade, vid 6:30-tiden, kände jag mig som en ny människa.

Underbart!

Dessutom strålar solen och vi har en golftid klockan tio. Idag är chansen stor att jag får spela utan smärta. Jippppiii!!!  Livet blir så mycket lättare och roligare utan eldklotet brännande i underlivet och knivarna som skär för varje steg man tar. Jag ska njuta av varenda sekund - så länge detta tillstånd varar.


Ett av mina sommarprojekt är att måla om en del av mina gamla utemöbler - och igår blev den första klar. Ett litet bord som vi för många år sedan köpte på IKEA, helt obehandlat i trä som jag sedan har hållit på och oljat varenda sommar. Men nu hade det blivit så svart och fult så det hjälpte inte ens att slipa av det.

Nu är det blått!! Målade sista varvet i går kväll och nu på morgonen har jag burit ut det - och i rena glädjeyran över resultatet gick jag en promenad och plockade en liten bukett  med sommarblommor och ställde på bordet. Så här blev det:

 

ANNONS
Av Birgitta - 1 juni 2011 08:34

Jag blir inte klok - vare sig på min kropp eller min PC.

Kroppen först: fram till två i natt var jag uppe minst fem gånger, sedan lugnade det ner sig lite och resten av natten blev det bara två toabesök. Varför är det på detta vis?

När jag sedan vaknade vid 7-tiden satt den knivskarpa smärtan rakt in i underlivet och jag låg där och funderade på hur jag skulle klara av dagen. Men jag lyckades pallra mig upp, och efter det obligatoriska kaffet och vattnet så är smärtan nästan borta.

Kaffe, vatten och avslappningsövning - min egen lilla huskur som faktiskt fungerar ibland.


Sedan PC'n: den beter sig lite hur som helst känns det som. Det är ny månad och jag började förbereda för att lägga ut maj månads statistik. Jag jobbar ju med en excel-fil som jag sedan lägger över i Power Point för att kunna editera och sedan skapar jag en bild som jag kan importera till bloggen. Men idag beter sig Power Point helt annorlunda än det gjort tidigare. Fast det är samma PC, samma ppt-version osv.

Jag ger upp!! Så här kommer statistiken utan förklaringarna till höger - men jag lägger ut maj från förra året också - och där finns dom med.....

    

Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

250 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
    1 2
3
4 5
6 7 8 9
10
11 12
13 14
15
16
17
18 19
20 21 22
23
24 25 26
27 28 29 30
<<< Juni 2011 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv med Uretrit med Blogkeen
Följ Mitt liv med Uretrit med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se