Alla inlägg under december 2010

Av Birgitta - 23 december 2010 08:29





Jag sover bra på nätterna - men har ont på dagarna. Kanske bättre än tvärtom - jag är ju i alla fall utvilad.

Idag traskade jag iväg till den lokala mataffären för att handla det sista inför julfirandet hos dotter V i morgon. På min lott står bl a att bidra med en väldans god spenatgratäng, köttbullar (hemgjorda), grönkålssallad, massor med småtomater  plus lite annat smått och gott.

Så - när jag kommer hem med fullastade kassar och ska påbörja tillverkningen av spenatgratängen upptäcker jag att det enda som inte finns med hem är just spenat..... Är inte det typiskt?  Det stod på listan - och ändå glömmer jag det.

Luften gick ur mig fullständigt.  Var tvungen att ta en liten glögg - och pepparkakspaus.

Men - det man inte har i huvudet får man ju ha i benen - så det är bara att pälsa på sig allt igen: mössa, vantar, mamelucker, osv och traska tillbaka till butiken.

Fick ett jättegulligt julkort via mail från en kompis - en söt bild som jag genast snor och delar med mig av:

  

Av Birgitta - 22 december 2010 12:11

Först kommer här ett akut ärende:


Är det någon som har ett bra tips på vad man kan göra när man får akuta kramper i urinrör/urinblåsa?


Igår hade jag ett kort telefonsamtal med en kvinna som har lång uretrit-erfarenhet. Hon hade en massa tips på vad man kan göra för att lindra besvären vid ett uretrit-anfall, tips som hon kommit på själv eller fått från sin läkare. Jag har inte hunnit testa dom än, och dom kanske inte fungerar för alla, men jag vill ändå dela med mig av dom. Några av tipsen kommer här - samtliga kommer att finnas på www.uretrit.se så småningom.

-  jordgubbar dämpar täta trängningar. Ha i frysen och ät några när det tränger på

-  klipp till en liten lapp av fleece (storlek ungefär som en binda) och lägg direkt i trosan så att den täcker urinrörsmynningen - värmer/skyddar mot kyla bra

-  drick tranbärsdricka - hjälper inte bara mot urinvägsinfektioner utan är även bra när man har uretrit

-  undvik paprika i alla former - innehåller ett ämne som retar urinrör/urinblåsa

-  bäckenbottenträning - kan inte nog understrykas hur viktigt det är

Hon hade också upptäckt att när hon satt/låg med en spikmatta på en kudde under hårfästet i nacken så reagerade musklerna i underlivet.... och lindrade uretriten.   Intressant!!


Slutligen kommer en kort status-rapport av mitt egen tillstånd:  kortfattat kan man säga att det kunde vara bättre. Jag åker jojo, upp och ner på något underligt vis, mellan smärta och smärtfrihet.  Korta stunder av smärtfrihet -lite längre (tyvärr) när det gör ont, ont, ont.....

Jag kanske ska testa det där med spikmatta?? Får börja med att köpa en.

Av Birgitta - 21 december 2010 08:24

Jag håller på att ladda för att vandra iväg till gymet. Dom öppnar inte förrän nio så det är ingen idé ge sig iväg för tidigt.

Idag behövs det mental laddning. Vaknar med rätt ordentlig smärta i underlivet. Trots - eller tack vare?? - Dermovat-dosen igår morse.  Blir inte klok på detta. Har jag tur så släpper det så småningom. Börjar kunna det här mönstret nu. Har jag otur sitter det i hela dagen.  

Men visst är det märkligt. Jag mådde bra igår, har sovit bra (bara varit uppe en gång på hela natten) men så vaknar jag vid sju-tiden av denna smärta. Var kommer den ifrån?  Var exakt sitter den? Jag åt definitivt inget konstigt igår. Tänk om denna smärta (som hållit sig borta ca 1½ vecka) inte har något alls med mitt urinrör eller min urinblåsa att göra?  Livmodern är borta sedan 10 år - så där sitter det inte. Tarmarna??  Jag genomgick en sk rektoskopi för några år sedan - och allt såg bra ut. Vad annat har man som sitter rakt in i magen nedanför naveln?


Vilken tur att jag har denna blogg att skriva av mig på. Nu slipper M höra mitt gnäll.......

Och nu är det färdiggnällt - i alla fall för stunden.


Något att glädjas åt är att i natt vänder det. Vintersolståndet lär infinna sig strax före midnatt - sedan går vi mot ljusare tider. Härligt!


Förra julen la jag ut en bild på en julduk som min väninna C skapat med sin fina brodérmaskin. Här kommer lite mer som hon gjort i samma stil - ett oerhört charmigt tomtepar:

  




Av Birgitta - 20 december 2010 22:01

Jag fick min Dermovat-dos i morse. Nu har jag inga fler behandlingar inbokade så jag hoppas att jag ska klara mig utan alltför stora besvär i alla fall över Trettonhelgen.

Jag frågade min läkare om orsaken till varför hon skrivit ut Kalcipos-D forte till mig - med anledning av den artikel om D-vitamin som jag läste i veckan. Nu visade det sig att orsaken inte alls hade med D-vitaminet att göra. Hennes grund låg i att om jag äter cortison ofta - dvs tar dom små 'shoten' - så kan cortisonet urholka benstommen. Så det var egentligen kalciumet som var den viktiga ingrediensen. Däremot visste hon om att man mer och mer talar om vikten av D-vitamin - men det blev liksom ett extra plus.


En annan intressant sak som jag fått veta genom mail från Skåne är att det i Skåne finns en läkare som håller på med en studie kring upprepade urinvägsinfektioner. Han testar en metod som i princip går ut på att tillföra en 'snäll' bakterie som hindrar dom 'dumma' att få fäste. Den här metoden är framförallt tänkt att användas på kvinnor som får upprepade urinvägsinfektioner och tvingas äta antibiotika om och om igen.

Den kvinna som gett mig denna information är själv med i studien.


Enligt henne finns det plats för fler att delta i studien - så om ni har dessa problem och befinner er i Skåne, eller kan resa dit, eller känner någon som ni tror skulle vara intresserad - skicka mig ett mail så kan jag ge er mer information.


Tyvärr skulle detta inte hjälpa mig - jag har inga bakterier. Himla tur det - det räcker så väl med det andra eländet som jag dras med.........

Av Birgitta - 19 december 2010 19:31

Till min stora glädje försvann både sveda, smärta och trängningar. Alldeles av sig själv.

Just nu mår jag alldeles förträffligt!!

I morgon bitti ska jag få min fjärde Dermovat-behandling. Även om jag känner mig OK i morgon så tänker jag ta behandlingen - lite i förebyggande syfte....

Sedan är det bara att hoppas att jag klarar mig över jul - och nyårshelgerna utan problem.

Får avstå från sill, rökt & gravad lax, löjrom osv. Men den kokta, griljerade skinkan ska jag väl kunna äta desto mer av. Det lär vankas rökt fårfiol på vår julaftonslunch - men även den hoppar jag över.

Själv ska jag bidra med spenatpaj (efter ett recept av min väninna M i Rättvik), köttbullar (som jag gör själv), grönkålssallad och godis.

Har hittat ett recept i M på 'Lakritstryffel' där man blandar krossad Turkisk peppar med vispgrädde och smält mörk choklad. Låter supergott.

Det visade sig dock - när jag idag befann mig på ICA Maxi i Solna - att jag inte var den enda som läst detta recept. Det fanns inte en påse Turkisk peppar i hela affären..... (men jag hittade en påse i en annan, mindre ICA-butik....)


Kan inte låta bli att visa statusen för vår lysande tomte. Just nu ser det ut så här:

  

Av Birgitta - 19 december 2010 11:14

Uretriten satt i hela dagen igår - och den sitter där fortfarande.

Det som är jobbigast just nu är trängningarna. Jag var nog uppe minst fyra gånger i natt och nu på förmiddagen får jag springa på toa  en gång i halvtimmen.

Så här jobbiga trängningar har jag inte haft på länge.. Funderar på om det var något jag åt i går som kan ha ställt till det - eller byggt på det som redan var lite halvdåligt....

Jag åt sill igår kväll - flera olika sorter. Och inser nu på morgonen att sill ju är 'rå fisk', på så vis att det inte är tillagat - bara saltat och inlagt på olika sätt.  Kan det vara så att jag inte ska kunna äta sill heller???  Jag har ju märkt tidigare att rökt och rått (och torkat) - kött eller fisk - gör mig dålig. Och nu i höst när jag konsekvent undvikit sådan mat så har jag ju mått så mycket bättre.

Troligen är det bara att lägga till sill  på min lista över mat jag ska låta bli.


Trist - men helt klart värt det om det håller uretriten i schack!!

Av Birgitta - 18 december 2010 11:23

Min förhoppning om att uretriten skulle sova i 'tusen år' - har redan spruckit.


Idag är det som vanligt igen, dvs sveda och irritation - hela tiden. Fast det svajar lite upp och ner. Korta stunder ligger det på en svag tvåa för att sedan klämma till med en stark fyra, och en kvart senare sjunker det undan lite igen.

Jag fixade ett gympass i morse - men vandringen hem igen blev en liten pärs.

Har jag tur så försvinner det så småningom - ofta har det ju varit så att morgnarna är värst.

Fast - jag är ju ganska van vid denna sveda/irritation. Annat var det när detta elände började, för drygt femton år sedan.

Jag kan minnas exakt hur det kändes den första perioden. När jag först trodde att jag fått en urinvägsinfektion - igen - men inga pencillinkurer hjälpte. När smärta, sveda, kissnödighet aldrig släppte. Jag var ju van vid att vara frisk, dvs urinröret/blåsan kände man bara av när man var toanödig. Men helt plötsligt kändes det hela tiden. Hela tiden!!!  Jag minns att jag mer eller mindre klättrade på väggarna av frustration och uppgivenhet. Samtidigt som jag undrade: Vad är detta? Varför går det inte över???

Nu vet jag!

Och nu är jag van, så jag klättrar inte på väggarna längre. Men - jag gillar det inte......


Av Birgitta - 17 december 2010 17:16

Idag finns det faktiskt inte något att rapportera. Min uretrit sover - hoppas det blir en tusenårig törnrosasömn - så jag har mått som en prins (prinsessa??) hela dagen.


En kul sak hände idag - fick ett mail från Steninge Slott att jag vunnit en av deras 'adventskalender-vinster'. När M och jag var där skrev jag mitt namn och min mailadress på en liten lapp och la i en liten låda - och nu kan jag åka dit och hämta min vinst. Har ingen aning om vad det är jag vunnit - men det spelar ingen roll. Det är bara kul att vinna. Så - nu är det två vinster inom en månad: först på Gamla Stans Konstlotteri - och nu detta. Snart går jag och köper en triss-lott!!


I övrigt fortsätter snön att falla och falla och falla. Vår lysande tomtegubbe som nu tagit plats på altanen är snart begravd i snö:

  

Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

251 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
    1 2 3 4 5
6 7 8 9 10 11 12
13 14 15 16 17 18 19
20 21 22 23
24
25 26
27 28 29 30 31
<<< December 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS


Ovido - Quiz & Flashcards