Alla inlägg under oktober 2010

Av Birgitta - 9 oktober 2010 06:27

Mitt löfte - eller hot - att inte blogga varje dag har jag verkligen svårt att hålla.


Nu sitter jag här i ottan igen, i becksvarta tidiga morgonen, med mitt vattenglas och min kaffemugg - och undrar vad i hela friden jag åt i torsdags som gjorde att jag hade jätteont hela dagen igår. Och fortfarande har jätteont.

Jag har sovit på min värmdyna i natt - men inte hjälper det. Eller - egentligen vet jag ju inte.  Det kanske hade varit en ännu värre natt om jag inte gjort det?


Jag var på bio i torsdag med min väninna V (vi såg Tusen gånger starkare) och efter bion åt jag Sushi, 6 bitar laxsushi. Och någon gång i natt slog det mig att då åt jag ju rå fisk....... Har mitt stackars lilla urinrör blivit så känsligt så att det inte klarar sex bitar laxsushi? För om det inte är det som är orsaken till mitt uretrit-anfall - vad är det då?  Varför, varför kan jag inte få vara fri från detta helvete mer än några dagar åt gången???


Jag har siktat in mig på en tur i svampskogen idag - och det ska jag minsann klara. Jag kör bil så långt det går och sedan går man ju ganska sakta medan man spejar efter dom grå/brun/svarta trattisarna. Så det ska nog gå.


Lånar fortfarande M's gamla PC. Min egen är hos doktorn..... Den kommer att vara borta i minst två veckor. Dom hotade med att hårddisken kunde vara rensad när den kommer tillbaka - vilket jag tycker verkar märkligt eftersom det som gått sönder är kontakten till laddaren. Som tur är har jag backup på det mesta, jag t o m sparade undan mina senaste bilder bara någon vecka innan den gick sönder. Däremot har jag nog missat att spara undan min statistikfil - men den printade jag ut innan besöket i Bjursås - så den går att återskapa. Om dom nu är så klantiga så dom tömmer min hårddisk när dom ska laga en kontakt......

M's PC fungerar bra - i alla fall för att blogga. Det är lite struligare med mina mail - så om någon får vänta extra länge på mailsvar, så beror det på min trasiga PC. Ber om ursäkt för det.
ANNONS
Av Birgitta - 8 oktober 2010 17:49

Nu har jag haft tre hela dagar där jag kunnat skriva en nolla för både smärta, kramper och trängningar - och jag tyckte livet började kännas ganska bra.

Men idag är det andra bullar. Idag sitter smärtan och svedan som en smäck i underlivet - med tillhörande behov av att gå alldeles för ofta på toa. Och det gör också ont.  Tog en Tradolan i morse, men den bet inte på den här smärtan.


Jag fick en fråga för några dagar sedan hur det kommer sig att jag inte är bra under längre perioder än några dagar, eller max en vecka, med tanke på alla piller jag äter och olika behandlingar jag utsätter mig för. Och det är en väldigt bra fråga.

Varför?

Är jag för lam? Accepterar jag att leva med smärta? Vågar jag inte ställa mer krav på ytterligare behandlingar? Har jag fått för mig att det aldrig kommer att bli bättre än så här?


Nästa vecka ska vi iväg på en liten resa och jag vill verkligen inte ha ont då. Jag ska försöka få till en cortison-behandling - jag MÅSTE få en cortison-behandling - innan torsdag. Och hoppas att det lindrar i alla fall så länge jag är ute och reser.

Men - sedan är det nog dags att ta en lite längre diskussion med min läkare.ANNONS
Av Birgitta - 7 oktober 2010 08:42

Idag har jag namnsdag!  Det är BIRGITTA.


Den enda som kom ihåg det var min mamma - som inte finns längre.  Det är inte särskilt viktigt med namnsdagar - i min almanacka finns dom inte ens med nuförtiden. Men det var kul med mamma - hon hade alltid en liten grej åt mig på Birgitta-dagen. Det är slut med det nu.

Och ska jag vara ärlig är jag riktigt dålig på att komma ihåg mina döttrars namnsdagar......... Så dålig så att jag skäms.


Det är i alla fall en riktigt bra Birgitta-dag för mig. Jag har sovit bra i natt, bara varit uppe en enda gång, och jag har inte ont någonstans.   

Av Birgitta - 6 oktober 2010 21:17

Nu äntligen har jag tillgång till en dator igen. Även om det inte är min egen så kommer jag i alla fall ut på nätet. Skönt! Märkligt vad ovant det känns när man tvingas leva helt offline.

Ändå är det ju inte så längesedan vi gjorde det hela tiden.....


Jag mår så bra!!!  Det verkar som att det skov jag drabbades av höll i sig i drygt en vecka - och nu är det borta.

Så ofantligt härligt det är att helt kunna glömma bort att man har en urinblåsa.


Nu ska jag ta uti med de frågor som kommit och sedan ska jag kika i min mailbox


Av Birgitta - 5 oktober 2010 16:34

Katastrof!!!   Min PC har gått sönder!!!


Sitter på biblioteket och lånar deras dator en kort sekund. Ser att jag fått en massa frågor, men hinner inte svara nu. Så det dröjer någon dag innan ni får svar. Har heller ingen aning om det har kommit några mail det senaste dygnet....


Ledsen för detta tekniska strul.


Men - kroppen mår toppen!!!!!

Av Birgitta - 4 oktober 2010 06:13

Idag fick jag i alla fall sova till klockan 5 - alltid något. 


Jag svarade på en fråga från Maria igår om min jobb-situation samtidigt som jag varit dålig i uretrit. Men jag glömde skriva en viktig sak:  jag hade förmånen att kunna köra bil till jobbet. I princip från dörr till dörr. Annars hade det inte gått att jobba. Om jag varit tvungen ta mig till en tunnelbana eller pendeltåg och sedan gå till kontoret - då hade jag inte fixat det!


Jag måste berätta en sak till som jag fick lära mig i Bjursås i torsdags:


Ett av problemen man kan drabbas av vid uretrit är ju täta trängningar. T ex att under en natt tvingas gå på toa varje timme, eller under en halv dag behöva springa en gång i halvtimmen, eller bara allmänt vara toanödig mest hela tiden men klara sig ett par timmar i bästa fall.

Det finns läkemedel mot s k 'överaktiv blåsa', flera olika. Det jag inte visste var att det finns dels sådana som fungerar långsiktigt, där man sakta bygger upp ett 'motstånd' mot överaktiv blåsa. Men det finns också läkemedel som fungerar snabbt - och som man kan ta bara vid akuta lägen.

Ett problem med dessa läkemedel är att de påverkar alla slemhinnor vi har i kroppen, t ex även i ögon och mun, så man kan bli väldigt 'torr'. Ett annat problem är att om man har - eller har anlag för - glaukom (dvs grön starr) ska man vara försiktig med dom. Halva min släkt har glaukom så jag har varit livrädd och bl a därför inte vågat ta dessa läkemedel, trots att jag springer som en tätting på toa emellanåt.

Men - det är inte alla med glaukom som reagerar negativt på dessa läkemedel. Bara en viss procent har den speciella varianten så att man behöver vara orolig.

Så jag uppmanades att prata med min ögonläkare - och det ska jag göra,

Tänk att kunna/våga ta det korttidsverkande läkemedlet mot trängningar när man t ex ska iväg på något viktigt. Det vore toppen.


Annars måste jag berätta att jag mår riktigt bra just nu. Jag har bara varit uppe två ggr i natt - och jag har inte ont!!!

Av Birgitta - 3 oktober 2010 04:55

Jag verkar ha svårt att slita mig från att blogga......


Har ytterligare en sådan där natt/tidig morgon när jag vaknar vid fyra-tiden och inte kan somna om. Då blir det till slut en befrielse att gå upp och sätta sig här vid datorn.


Det är marknadshelg i Rättvik. Vilket innebär att hela samhället fullständigt invaderas av folk. Man räknar med att det kommer hit ca 100 000 pers under denna helg. Avstängda gator och massor med bilar och folk överallt. Trafikkaos m a o, men samtidigt lite småtrevligt. Och vädret har varit fantastiskt.

M och jag har vandrat runt bland alla stånden i några timmar och införskaffat sådant som vi brukar handla på marknaden: plastpåsar, honungssenap, kokosbollar och strumpor.

I år har vi dessutom investerat i stora s k vacuumplastpåsar. För t ex vinterförvaring av alla stolsdynor till utemöblerna. Verkar riktigt bra. Tar mycket mindre plats än om dom ska ligga i sin naturliga storlek. Kan rekommenderas.


Igår fick jag två frågor som jag inte kunde svara på och därför vill skicka vidare till er som läser min blogg.

Den första handlade om olivolja. Jag skrev igår att det ev fanns en koppling mellan eksem och uretrit och fick en fråga från Mia som dels läst någonstans att man sprutade in olivolja i urinröret, dels hade använt olivolja mot eksem själv - med gott resultatet. Det hon undrade var om jag hört något om detta - vilket jag inte har. Men kanske någon annan vet mer???


Den andra handlade om värktabletter. Maria undrade om jag kände till alternativ till Tradolan eller Voltaren, om dessa av olika anledningar inte hjälpte eller kunde användas. Och det gör jag inte - men kanske någon annan vet ???


Min egen uretrit har lagt sig i viloläge för tillfället - det känns faktiskt riktigt bra just nu. Men ögat fortsätter att strula. Det rinner och värker och jag lägger in salva flera gånger om dan. Det borde verkligen vara över snart.

Av Birgitta - 2 oktober 2010 09:15

Idag är det den 2 oktober - och det är exakt på dagen ett år sedan jag lanserade www.uretrit.se och startade mitt bloggande.

(jag har sjabblat med dagnumret någon gång under året - och det gick inte att ändra i efterskott, därför är jag inte upp i dag 366 - jag är en sjabbelfia....)


Det här året har gett mig så mycket mer än jag någonsin kunde ana när jag startade alltihop. Web-sidan var ju min läkares idé, och bloggandet blev en spontan konsekvens - för att få liv i web-sidan. Och detta bloggande har blivit som min dagliga terapi.

För att inte tala om alla mail och kommentarer jag fått från kvinnor - i alla åldrar och över hela Sverige - som delar mitt uretrit-öde.

Det har varit skrämmande, fascinerande och inspirerande läsning.

Så - fortsätt skriva!!!


Men jag har fattat ett beslut - att fortsätta blogga om min uretrit, dock kanske inte göra det varje dag. Låta situationen styra bloggandet, dvs om jag får något intressant tips som jag vill dela med mig av, veckovisa summeringar av min uretrit, av behandlingar, av med - och motgångar, av ny information som jag eller någon annan fiskar upp kring uretrit.  Men - inte varje dag....

Eller - det kanske kan bli varje dag - men det kan också bli en gång i veckan.


Web-sidan kommer att finnas kvar - och uppdateras med jämna mellanrum. Förhoppningsvis får vi till det forum som jag haft planer på länge.

Självklart finns mailadressen kvar: kontakt@uretrit.se och jag kommer att läsa och svara på alla mail - blir glad när jag får mail.

Min statistik kommer jag också att fortsätta med.


Låt mig veta om ni tycker jag fattat rätt beslut.....eller fel.....


Nu lite mer om själva uretriten:

Det jag fick veta i Bjursås var att uretrit ofta hänger ihop med problem i andra slemhinnor, ex ögon, mun, öron. Att det hos vissa patienter finns en koppling till leder (reumatism - vilket jag redan visste). Läkaren jämförde uretriten med eksem, hon kallade inflammationen för ett slags eksem i urinröret. Så om man haft anlag för eksem när man var liten kan man ha anlag för uretrit senare i livet.

Gissa vem som hade eksem som barn???? Som 5-åring blev jag förevisad för en hel hörsal full med läkarstudenter som 'ett typiskt exempel på psoriasis'. Vilket som tur är var fel -  det var bara vanligt barneksem som växte bort.....

Och - jag har jätteproblem med mina ögon. T ex får jag med jämna mellanrum sk marginalsår, dvs sår på hornhinnan - som 'botas' med cortison-salva i ögat....


Det jag undrar över nu är: var jag predestinerad för att drabbas av uretrit hela tiden???  Kunde jag gjort något annorlunda om jag vetat om riskerna?

Kan man se dessa risker i mina gener?  Vill man veta i förväg vad man kanske kommer att drabbas av senare i livet?  Skulle det gå att förebygga?


Oj - nu hamnade jag i riktigt djupa tankegångar - bäst jag slutar dagens skrivande nu, annars vet jag inte var jag hamnar.

Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

250 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
        1 2 3
4 5 6 7 8 9 10
11 12 13
14
15 16 17
18 19 20 21 22 23 24
25 26 27 28 29 30 31
<<< Oktober 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv med Uretrit med Blogkeen
Följ Mitt liv med Uretrit med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se