Alla inlägg under mars 2010

Av Birgitta - 3 mars 2010 07:36

Den lättnad man upplever när klockan visar 04:17 första gången man vaknar på natten är svårförklarad. Till skillnad från de nätter när klockan visar: 00:37, 01:22, 02:43, 03:31.....

Jag hoppas det betyder att det värsta är över för denna gång och att jag har - i bästa fall - en vecka av smärtfrihet framför mig.

Chansen är stor, för den molvärk jag klagade på igår morse försvann under eftermiddagen och jag kunde t o m sitta en hel bioföreställning (gångplats !!) på kvällen utan att behöva gå på toa.


Och för att förstärka min glädje så lyser även solen idag - från en alldeles klar himmel här i Sundbyberg. Det är kallt visserligen, men så mycket ljusare och trevligare än det varit den senaste tiden.


Igår ägnade jag en del tid till att samla på mig definitioner. Mitt huvudfokus för denna blogg - och för www.uretrit.se - är ju uretrit. Som det finns väldigt lite kunskap om. Sedan har jag lärt mig att det finns en närbesläktad diagnos som heter Interstitiell Cystit. Dessutom har vi den vanliga cystit - som är samma sak som blåskatarr och urinvägsingfektion (UVI). Jag var intresserad av att se om - eller hur - det skilde sig åt i definitionerna.

Så här gjorde jag: jag valde ett antal etablerade 'organ', som Vårdguiden, Wikipedia, Urologkanalen, netdoktor.se, doktorn.com och NE (Nationalencyklopedien) och så tittade efter hur dom definierat dessa tre begrepp.  (Jag har kvar att skaffa NE 's definitioner för deras info ligger inte på nätet så jag måste till ett bibliotek.)

Sedan kommer jag att lägga dessa definitioner på min uppdaterade websida - men så här ser det i korthet ut (om man alltså utelämnar NE tills vidare):

Cystit - finns hyfsat likartat definierat hos alla

Interstitiell cystit - finns bara hos urologkanalen - saknas hos övriga

Uretrit - finns bara i NE (det slog jag upp redan i höstas när jag skapade websidan). Dvs ingen av övriga 'organ' har med detta begrepp överhuvudtaget!!!

Jag undrar varför? Är det ointressant? Tror dom inte att det är några som har denna diagnos? Den kanske inte finns??? Inte undra på att det är så svårt att få rätt diagnos om ingen känner till den!!

Jag har skickat ett mail till Urologkanalen och frågat varför Uretrit saknas på deras web-sida - har inte fått svar. Jag undrar om jag ska skicka samma fråga till de övriga??ANNONS
Av Birgitta - 2 mars 2010 07:04

Gårdagen var konstig. Jag var ju rätt OK på morgonen men sedan blev det värre och värre. Dvs smärtorna ökade och frampå eftermiddagen satte det igång och krampa i urinröret.

Som tur var satt kramperna inte i längre än någon timme och sedan klingade också de värsta smärtorna av. Och dagen slutade ungefär på samma sätt som den börjat. Antal toabesök i natt = fyra, dvs lite för många.


Idag känns det likadant, dvs det sitter en dov molvärk, ungefär en tvåa. Den är uthärdlig, det går att gå, men den stör ändå. Den känns hela tiden, det går inte att komma undan den. Så den är lite irriterande.

Det gäller att hitta på något kul så att jag får bort tankarna från eldklotet i underlivet.


Det blev inga semlor gjorda i söndags - men idag ska det bli av. Bullarna ligger färdigbakade i frysen.


ANNONS
Av Birgitta - 1 mars 2010 08:13

Om jag tyckte att det var grått i Sumpan igår så är det om möjligt ännu gråare idag. Idag är t o m luften grå, dvs det snöar, snöar, snöar. Inte stora, mjuka, vackra snöflingor utan små hårda. Världen skymtar i ett grått töcken utanför fönstret.

Kan man ana en viss uppgivenhet hos mig?

Jag har haft ont i så många dagar nu att jag börjar känna mig grinig.

Gårdagen började rätt OK - och jag sydde nästan klart V's köksgardiner och t o m åkte och provade dom i hennes kök. Nu är det bara uppläggningen kvar.

Trodde jag skulle fixa det i går em - men luften gick ur mig.

Smärtan ökade successivt under dagen och jag fick inget vettigt gjort under resten av dagen.

Vi besökte svärmor på hennes ålderdomshem och personalen där måste undra.

När vi var där låg jag dubbelvikt på svärmors röda soffa och sa inte ett knyst och M, som fortfarande har ont i ryggen efter operationen, vill inte/kan inte sitta utan vandrar fram och tillbaka (det gör minst ont när han går). Och svärmor själv - som egentligen inte har några sjukdomar, hon är bara gammal (92 år) - sitter mest och tycker livet är pest och vill vara ung igen.

Vilken samling!!


Dock - om det är grått och trist ute så mår jag idag lite bättre. Natten har varit ganska OK, bara tre toa-besök och just nu ligger smärtnivån inte på mer än en tvåa. Så den här dagen börjar bra - och det griniga sitter inte så djupt!!


Det är ny månad, vilket innebär att min hemmagjorda statistik kan levereras. Så här såg februari ut:

  

Det är egentligen fascinerande hur tydligt man ser 'skoven'.  Jag har lagt till en kolumn i mitt excel-ark (finns inte med på denna bild) där jag skriver in hur många gånger jag varit på toa varje natt och där ser man också hur frekvensen ökar under de dåliga perioderna och hur det lugnar ner sig när jag mår bättre.


Jag tror jag skrev det redan när jag redovisade januari: 

om någon vill ha mallen för att börja föra egen statistik, så skicka mig ett mail så kommer den.

Jag skapade ju mallen vid årsskiftet och har inte fört logg så här noga förut - men jag upplever att det känns bra att börja varje morgon med att sammanfatta gårdagens och nattens uretritupplevelse.

Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

250 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
29 30 31
<<< Mars 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv med Uretrit med Blogkeen
Följ Mitt liv med Uretrit med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se