Alla inlägg under februari 2010

Av Birgitta - 5 februari 2010 18:41

Denna dag har varit den vidrigaste på länge.

Smärtan har suttit fast förankrad i underlivet hela dagen. Tradolan hjälpte inte. Det var någotsånär uthärdligt så länge jag höll mig stilla, men det går ju inte. Man måste ju röra sig - och varje steg var som att få en vass kniv uppkörd i underlivet!!

Lite uppgiven var jag ett tag - och vid 16:30-tiden la jag mig på en soffa, under en filt, och lyckades slumra en stund.

20 minuter senare vaknade jag och till min stora glädje hade smärtnivån sänkts betydligt.

Så nu är jag lite mer uppåt. Urinröret känns fortfarande - men jag stönar inte för varje steg jag tar.

Nu ska jag fixa lite fredagsmys. Det blir avocado med löjrom, rödlök och créme fraiche idag. Plus en egenbakad äppelpaj. Mums!!


ANNONS
Av Birgitta - 5 februari 2010 07:10

Den Tradolan jag tog innan jag gick till sängs i går kväll fungerade i alla fall - så smärtan försvann under natten. Däremot har jag varit uppe minst fyra ggr i natt - dock somnat om utan problem. Så natten har varit OK.

Men - nu är det dags för en ny Tradolan. Smärtnivån som väckte mig i morse låg på ca en sexa på min tiogradiga skala - och det är lite för mycket för att det ska vara trevligt.


Jag har säkert skrivit det tidigare i bloggen - att jag är lite ambivalent vad gäller starka värktabletter. Vill helst inte äta dom. Antagligen har jag ganska hög smärttröskel för under många år åt jag ingen smärtlindring alls - hade en korkad idé om att 'man skulle härda ut'.

Men jag har ändrat inställning där. Varför gå omkring och ha ont om det finns smärtlindring att få? Jag brukar försöka mentalt tänka bort det onda, brukar försöka aktivt slappna av osv - men ibland skär det lite för vassa knivar i underlivet för att den metoden ska fungera.

Då får det bli ett piller......

Som nu.............

Någon har dessutom sagt att det inte är bra att gå för länge med smärta. Dels spänner man kroppen automatiskt för att bemöta smärtan, och en spänd kropp är aldrig bra, dels kan smärtan 'bränna fast' i nervbanorna och skapa fantomsmärtor.

Det har jag egen erfarenhet av efter att ha gått omkring med ett jättestort myom som det gått kallbrand i innan man hittade det och tog bort det.  Det tog många år efter operationen, och specialläkemedel,  att bli av med dom smärtorna.


Sitter och tittar ut på en fullständigt jämngrå bild utanför fönstret. Himlen är grå, snön är grå, hustaken är grå. Det ligger så mycket snö utanför fönstret att man inte ser något annat än himlen, snön och några skorstenar när man sitter ner. Jag börjar längta efter lite grönska......

Ni har det säkert likadant var ni än är - men så här ser snömängden ut hos mig - som vanligt är bilden tagen med mobilen:

  

  

ANNONS
Av Birgitta - 4 februari 2010 23:07

Den här dagen har varit en riktig berg -och dalbana. Under korta perioder har jag känt mig rätt OK, sedan har smärtan slagit till med full kraft.

Just nu sitter en molvärk av kraftigare variant och distraherar mig.


Jag har tagit två Tradolan under dagen - men jag tycker inte att dom hjälper.


Jag var inne på Historiska Museet och klarade mig ganska bra genom föreläsningen. Sprang på toa en gång mitt i det hela - men det var jag inte ensam om. Men hade just då inte särskilt ont.

Sedan vet jag inte vad som hände - men på väg mot tunnelbanan för att åka hem kom kramperna smygande och hemresan blev tuff. Sista biten - promenaden från T-banan och hem - blev en riktig pärs och gick så sakta, så sakta.


Det börjar närma sig läggdags men jag fasar för att lägga mig med de smärtor jag har just nu. Det går inte att somna när det gör så ont. Jag ska ta en tredje Tradolan och hoppas att det i alla fall lindrar tillräckligt för att kunna somna.


Idag har jag fått ett mail från en 20-åring som var ganska desperat. Jag blir så upprörd när jag ännu en gång får höra om urologer som inte kan behandla, om hur någon kämpat i flera år innan hon kommit till en läkare som kan ge en diagnos, men som ändå inte kan få en bra behandling/lindring.


Varför är kunskapen om kvinnors kroniska uretrit så dålig? Varför förstår man inte vilket enormt lidande många lever med - dagligen? Varför tror många fortfarande att det bara är äldre kvinnor som drabbas?Av Birgitta - 4 februari 2010 07:51

Igår kväll var det line dance igen. Jag pulsade iväg i snöstormen, mådde rätt OK. Det satt något odefenierbart (stavas det så??) i underlivet och irriterade men det kändes inte som dom gamla vanliga smärtorna eller kramperna. Hade i och för sig sprungit på toa i snitt en gång/timme hela dagen - men i övrigt mådde jag som sagt rätt OK.

Först dansade vi en del 'gamla' danser som vi lärde förra terminen. I vanlig ordning hade jag glömt allihop men innan resp. låt var slut hade jag lyckats snappa upp det mesta genom att titta på dom andra. Jag är grymt imponerad på dom som kan komma ihåg alla dansers namn och koreografi. Jag bara blandar ihop stegen....

Sedan lärde vi oss en ny dans - ganska lugn och fin, och slutligen körde vi igenom den vi lärde oss förra veckan. Och den är allt annat än lugn och fin. Den är kul men går så fruktansvärt fort att man knappt hinner med i svängarna. Och det värsta var att min stackars kropp fullständigt klappade ihop. Jag fick så vidrigt ont i urinröret att jag knappt kom hem efteråt och sedan satt smärtan som en kniv hela kvällen.

Jag har gått på dessa linedance-kurser i tre år nu och det är första gången jag blir så dålig av att dansa.

Och det är inte över än.

Det sitter ett eldklot i underlivet.

Skit, skit, skit.....................

Det måste släppa för i kväll ska jag med en kompis på en föreläsning på Historiska Museet, en föreläsning som anordnas av 1.6 miljonersklubben.

Och det ser jag fram emot!


Av Birgitta - 3 februari 2010 07:58

Jag har hamnat i ett märkligt mellanläge, inte riktigt bra men inte heller riktigt dåligt.

Och egentligen är väl det bra antar jag - att det i alla fall inte är riktigt dåligt....

Men det känns lite märkligt. Det ligger något dovt och stör, irriterar, jag måste springa på toa lite för ofta men ändå inte så ofta som jag är van vid när jag är dålig.

Det bästa är dock: inga kramper!! Tack och lov!!


Så min slutsats är att jag nog är inne i ett bra 'skov', med en liten touch av uretritfeeling. Och det är helt OK.  Håller det sig på den här nivån är jag nöjd, det här går att 'leva' med. Jag kan gå och jag kan fokusera på annat än min smärtfyllda kropp.


Jag såg på Malou's program 'Efter tio' igår. Denna vecka har hon temat: 'smärtor som saknar diagnos' och då tänkte jag på oss uretritare. Många av oss har ju gått länge och hos flera olika läkare innan vi - förhoppningsvis - får diagnosen kronisk uretrit och kan börja få en lindrande behandling - om vi har tur.

Att ta kontakt med 'Efter tio ' och berätta om kronisk uretrit är en aktivitet på min lista - men jag har inte kommit mig för än. Vet inte riktigt hur jag ska formulera mig - och vad jag egentligen vill med att kontakta dom.

Kanske ska jag göra det nu - med koppling till veckans tema.....


Malous program går att se på PC''n - närsomhelst, gratis. Gå in på www.tv4.se och klicka fram 'Efter tio' så kan ni välja vilket program ni vill se. Hennes program hör till dom som jag brukar titta på när jag vaknar mitt i natten och inte kan sova.... Dom  är riktigt bra - för det mesta.


Av Birgitta - 2 februari 2010 06:23

Denna uretrit! Den gör livet till en 'happpening' - i negativ betydelse. Man vet aldrig hur dagen kommer att bli. Blir det en dag fylld av smärta och kramper, eller en dag där jag visserligen inte har ont men måste springa på toaletten en gång i halvtimmen, eller - en dag som är helt fantastisk?

För att inte tala om nätterna!  Får jag sova - eller....???


Det kan svänga fram och tillbaka utan någon - för mig - tydlig anledning.

Spännande - kan man kanske tycka! Frustrerande - tycker jag.


Gårdagen var en riktigt jobbig dag. Jag hade konstant ont i urinröret. Inte kramper men kraftig smärta. Tog Tradolan men det hjälpte ingenting. Det släppte inte helt, bara lättade lite framåt kvällen.

Första delen av natten var också besvärlig. När klockan var 2:44 var jag uppe på mitt fjärde toa-besök sedan 23:00 (ca). Inget kul! Jag somnade om mellan varje gång, men det är trist att vakna och se att klockan bara är en timme mer än förra gången man var uppe.

Fast - jag försöker ta det positivt: 'tänk vad många timmar jag har kvar att sova! Behöver inte gå upp på riktigt på länge än....!'


Just nu sitter det en dov molvärk och stör lite - men det gör inte alls lika ont som igår. Det är riktigt skönt. Jag hoppas det håller sig på denna nivå idag.

Sitter nu och väntar på hantverkare som ska fixa lite i vårt kök idag. Dom hotade med att komma mellan 6:30 och 7 - men än har dom inte dykt upp.
Av Birgitta - 1 februari 2010 07:48

Gårdagen var en jobbig dag, det var först framåt kvällen som de värsta smärtorna gav med sig.

Natten har varit sisådär - lite för mångaa toa-besök, men inte lika illa som förra natten.

Och nu - just nu - sitter det en rejäl molvärk och stör. Ska stoppa i mig en Tradolan så snart jag skrivit klart detta.


Ibland önskar jag att jag var lite mer som M. När han har ont någonstans - ex just nu i ryggen efter operationen - då sätter han sig stilla , eller lägger sig, för att det ska kännas så lite som möjligt. Jag har så svårt för det.... Jag ränner runt - eller försöker ränna runt - precis som vanligt och stönar, stönar, stönar. Kan man kalla mig självplågare???


Nu har jag loggat smärtnivåerna varje dag under hela januari och man ser tydligt hur dåliga perioder varvas med helt bra perioder. Det är första månaden, på alla år, som jag har fört noteringar på detta sätt men jag tänker fortsätta. Det ska bli intressant att se om det kommer att gå mot längre och längre bra perioder, eller tvärtom, eller om det kommer att se likadant ut.

Om någon vill ha mallen - för att kunna göra samma uppföljning av sin dagsform så maila mig så skickar jag över den.

Så här såg min januari ut:

(blå = smärtnivå, röd = krampnivå, grön = trängningsnivå)

  Presentation

En blogg om URETRIT.

Fråga mig

250 besvarade frågor

Länkar

Kalender

Ti On To Fr
1 2 3 4 5 6 7
8 9 10 11 12 13 14
15 16 17 18 19 20 21
22 23 24 25 26 27 28
<<< Februari 2010 >>>

Tidigare år

Sök i bloggen

Senaste inläggen

Arkiv

Kategorier

RSS

Följ bloggen

Följ Mitt liv med Uretrit med Blogkeen
Följ Mitt liv med Uretrit med Bloglovin'

Skaffa en gratis bloggwww.bloggplatsen.se